Top 5 effektive urtekure mod influenza og forkølelse

Top 5 effektive urtekure mod influenza og forkølelse

Indledning

Hvordan finder man ud af om man har fået influenza eller om man bare er forkølet? Hvad er forskellene og lighederne? Og hvordan kan en blomst (Echinacea) lindre symptomer på forkølelse og influenza? Her er hvad videnskaben siger.

Forkølelse og influenza, betegnes begge i biomedicinske termer som øvre luftvejsinfektioner eller URTI (Upper Respiratory Tract Infection). Disse er de mest gængse infektioner hos mennesker. Voksne kan have mellem 2-5 perioder med forkølelse på et år, mens skolebørn har mellem 5-7 perioder [1].
I løbet af det tyvende århundrede var den biomedicinske forståelse af øvre luftvejsinfektioner primært fokuseret på identifikation af de virale agenter.
Influenzavirus blev første gang identificeret i 1930’erne, og i løbet af 1950- 60’erne var talrige vira (inkluderer Rhinovirus, Coronavirus og Adenovirus) forbundet med almindelig forkølelse [2].

Begyndelsen

I begyndelsen af det århundrede havde over 200 forskellige virustyper været impliceret i ætiologien (sygdomsoprindelsen) af forkølelse [3].
Parallelt med identifikation af virale agenter var den offentlige sundhedsindsats, fra sidste del af det tyvende århundrede, koncentreret på at levere effektive vacciner, for at reducere forekomsten af sæsonbetinget og pandemiske influenza varianter – det seneste globale forsøg relateret til vinteren mellem 2009-2010.
I den verden er forståelsen af luftvejsinfektioner formidlet via en række bekymringer om – oprindelse og sammenkobling af symptomer, opretholdelse af menneskers sundhed og smittevejene for sygdommen blandt familie, venner og naboer [10].

Er du forkølet eller har du influenza? Symptomer på forkølelse & influenza og forbindelserne mellem disse. Kilde: Talking about colds and flu: The lay diagnosis of two common illnesses among older British people - Social Science & Medicine 73 (2011) 922-928.

Hvad er symptomerne for forholdsvis forkølelse og influenza?

Symptom mønsteret for forkølelse og influenza er man langt fra enige om. Pludseligt forekommende feber og hoste, betragtes som indikatorer for at man er blevet smittet med influenza. Men generelt er der en lang liste af symptomer forbundet med de ovennævnte lidelser i den medicinske litteratur. Eksempelvis lister Eccles (2005) ondt i halsen, nysen, næseflåd, tilstoppet næse, sinus smerter, hoste, hovedpine og kuldefornemmelse for forkølelse. Mens feber, anoreksi, psykologiske virkninger og muskelsmerter for influenza.
Under den seneste (2010) pandemiske alarm gav det britiske ’Departement of Health oplysninger, som viste, at symptomerne på svineinfluenza er feber eller en høj temperatur (38 ° C) og to af følgende konstante symptomer: usædvanlig træthed, hovedpine, løbende næse, ondt i halsen, åndenød, hoste, tab af appetit, ømme muskler, Diarré eller opkastning. De samme symptomer var opført af CDC i USA [11] med en ekstra bemærkning om, at diarré eller opkastning var oftere forekommende hos børn end hos voksne. Eccles (2005) nævner ikke Diarré eller opkastning [4, 10].

En laboratorietest kan afgøre det

“Forkølelse, en smitsom virusinfektion i de øvre luftveje normalt forårsaget af en stamme af Rhinovirus. Fokølelse er kendetegnet ved næseforstoppelse, tåreflåd, let feber og utilpashed og behandles symptomatisk.”Influenza, en meget smitsom infektion i luftvejene forårsaget af orthomyxovirus- og transmitteres af luftbårne dråbeinfektion. Symptomerne omfatter ondt i halsen, hoste, feber, muskelsmerter og svaghed. Kulderystelser, feber, luftvejssymptomer, hovedpine, muskelsmerter og ekstrem træthed kan også forekomme [5].
En prøve fra laboratoriet vil foreslå, at forkølelse og influenza er virusinfektioner, og faktisk over 200 forskellige virustyper har været forbundet med en almindelig forkølelse. Omkring 30-50% af alle forkølelser siges at være forårsaget af rhinovira, efterfulgt af coronavirus (10-15% af alle forkølelser) og influenzavirus (5-15%). Det er derfor ikke overraskende at biomedicinsk litteratur har svært ved at skene melem forkølelse og influenza [2, 10].

Alternativer / Løsninger

Efter at have gennemgået både forkølelse, influenza og forskellene/lighederne mellem disse, fremviser vi nogle løsninger i form af urter og andre naturalternativer, som har været brugt i tusinder af år, både af de gamle kinesere og andre folkefærd.

1) Gurkemeje te (med dadel sirup, sort kommen, ingefær, sort peber og kokosolie)

Gurkemeje har antiinflammatoriske egenskaber, grundet Curcumin (se: Gurkemeje set med videnskabens øjne del 1 og  del2).
Teen som er beskrevet i del 2 er et ganske fornuftigt alternativ, da den indeholder flere indgredienser, som virker i en symbiose mod bakterielle og virale infektioner.

Gurkemeje kan både bruges til at lave te og lave juice. Læs mere om gurkemeje her!

Gurkemeje kan både bruges til at lave te og lave juice. Læs mere om gurkemeje her!

Ingredienser for teen:

Kokosolie: Denne alsidige, velsmagende olie, som er fast ved temperaturer under 24 grader, er godt for styrkning af immunsystemet, da den indeholder antimikrobielle lipider, laurinsyre, caprinsyre og caprylsyre, som har antifungale, antibakterielle og antivirale egenskaber. Kombinationen af disse forskellige fedtsyrer virker synergistisk til forbedre deres infektion-bekæmpelses evner. Prøv at indarbejde økologiske, uraffineret kokosolie i din kost på daglig basis, eller i det mindste ved første tegn på sygdom, med formålet at bidrage til at øge din krops forsvar. Hvis du har en kronisk virus eller bliver ofte syg, overveje at starte dagen med en spiseskefuld liquefi ed kokosolie. Hvis du vil forebygge mod, eller allerede har udviklet ondt i halsen eller hoste, prøv at tilføje kokosolie til varme te, som vist i opskriften på gurkemeje teen.

Sort Peber & Cayenne peber:

Både Sort peber og Cayenne peber indeholder proteinet Piperin. Piperin kan øge absorptionen af selen, vitamin B-kompleks, beta-caroten og curcumin, samt andre næringsstoffer. I fælge de seneste undersøgelser har det vist sig at Piperin binder op til 2000% mere curcumin til blodbanen, hvis det indtages med gurkemeje. For at få mere information om sort peber!

Sort kommen:

Sort kommen (Nigella Sativa) har igennem tusinder af år været brugt mod forskellige former for patogene sygdomme (sygdomme der er forskyldt af udefrakommende faktorer såsom bakterier, virus & svampe), maveproblemer, anoreksi, hoste, bronchitis, astma, m.m. [6]. I visse kulturer har man en overtro om, at Sort-kommen er kuren til al sygdom, undtagen døden.

Sort kommen frø indeholder mange følgende molekyleforbindelser: fast olie, proteiner, alkaloid, saponin og æterisk olie. Den faste olie (32-40%) indeholder en lang liste af umættede fedtsyrer. De flygtige olie (0,4-0,45%) indeholder mange mættede fedtsyrer. Sort spidskommen frø har to forskellige former for
alkaloider: isoquinolin alkaloid, der omfatter: nigellicimine, nigellicimine N-oxid og pvrazol alkaloid, der omfatter: nigellidine og nigellicine [7, 8].

Næringssammensætningerne for sort kommen er vitaminer, kulhydrater, mineraler, fedt og proteiner, der omfatter ni essentielle aminosyrer. Sort kommen frø har anti-mikrobielle egenskaber mod forskellige patogener, herunder bakterier, vira, svampe og schistosom. Sort spidskommen frø i traditionel medicin og i de seneste år til behandling af mikrobielle sygdomme er blevet anvendt uden nogen rapporterede bivirkninger. Derfor kan denne plante give et værdifuldt middel til mikrobielle sygdomme [9].
Opskriften på Elixira’s Gurkemeje te: En rensende og velsmagende drik.

2) Sørg for at indtage så let-optagelig mad som muligt

Når kroppen er svækket og immunforsvaret er udfordret, er det en god ide at du ikke indtager “tung” mad og mad der er svær at optage. Dette kan være mad der indeholder meget olie, fast food eller friturestegt mad.
Grunden til det, er at kroppen er beskæftiget med at bekæmpe den udefrakommende organisme.

Du har sikkert oplevet at når du er meget syg, afslår kroppen den tunge mad, ved at man får kvalme eller mister lysten til den pågældende mad. Er du lige blevet ramt af de første influenza symptomer, anbefaler vi at du spiser masser af grøntsager i form af supper, frugter og andre letoptagelige madvarer.

Frugter & grøntsager indeholder vitaminer, mineraler og antioxidanter der er nemme at optage for kroppen.
Det vil hjælpe kroppen med at koncentrere energien på bekæmpelse af mikropen.
Udover at indtage mad der er nem for kroppen at optage, så anbefaler vi intermediær faste.

Faste er noget af det bedste man kan gøre for kroppen når man er syg. Kroppen får mulighed for at rense ud og samtidigt optages kroppen ikke af at nedbryde mad. Det vil forkorte sygdomsperioden betragteligt.
For at lære mere om faste og sundhed, søg efter Dr. goldhammer.

Dette foredrag er af Dr. Alan Goldhammer der forklarer om Water-fasting eller Vand faste. Foredraget hedder “Water Fasting Can Save Your Life”. Videoen er lagt op af VegSource

3) Vitamin-C rige kilder – Citrusfrugter og Camu Camu

For at forhøje dit indtag af C-vitaminer, kan du med fordel spise flere citrusfrugter. Citron appelsin, grape frugt, klementin og Lime er et lille udpluk af vitamin-C ringe kilder. Vitamin-C er blevet undersøgt i mange år som mulig behandling for forkølelse, eller som en måde at hjælpe med at forebygge mod forkølelse. Tilsæt evt frisk saft fra en citron i din Gurkemeje te eller i et glas vand og drik 2-3 gange om dagen.
For at få mest Vitamin-C som muligt rådes der til indtag af superfrugter, med højt indhold af vitamin-C. Her er det værd at nævne Camu Camu, som indeholder 40 gange mere Vitamin-C end en appelsin.

4) Hvidløg

Hvidløg indeholder Allicin, et potent antimikrobielt molekyle der kan afværge bakterier, vira og svampe. Mens hvidløg dræber bakterier og vira direkte, ser det også ud til at stimulere frigivelsen af naturlige dræberceller, som er en del af immunsystemets arsenal.

Ingredienser for hvidløgssuppe:
26 pillede fed hvidløg (ovn)
18 fed hvidløg (suppe) 
Olivenolie 
Smør
2 hakkede løg
0.5 tsk.timian
1.5 dl.kokos fløde 
Salt & Peber 
Evt. Revet vegansk ost

 • De 26 pillede hvidløg kommes i et ildfast fad, vendes i olivenolie, salt og peber. Dæk fadet til med sølvpapir og bag i 60 minutter ved ca. 125 grader Celsius.
 • Steg de 2 løg i smør, tilsæt timian til de er gennemsigtige/klare. Skru ned for komfuret og tilsæt derefter både friske & bagte hvidløg og lad dem svitse i 10 minutter. OBS! Husk at skru ned til minimum varme inden du tilsætter hvidløg.
 • Lad gryden koge indtil hvidløgene er møre.

Indholdet blendes til suppe. Tilsæt kokosfløde og smag til med salt og peber.

Hæld suppen i en suppeskål og drys evt. lidt parmesanost.

5) Echinacea

Echinacea purporea eller rød solhat er en smuk blomst, der kommer fra de sydlige dele af Nordamerika. Den har været brug af de indfødte indianere til mange forskellige symptomer. Lige fra sårhealende middel, til symptomer mod forkølelse, til slangebid og insektbid[12].
Echinacea familien består af 9 forskellige planter, med Echinacea Puporea og Echinacea Angustifolia som de mest udbredte.

Echinacea er en smuk blomst. Den kan forbedre immunforsvaret og lindre forkølelses og influenza symptomer.

Echinacea er en smuk blomst. Den kan forbedre immunforsvaret og lindre forkølelses og influenza symptomer.

 

Der var flere europæiske mænd som viste interesse for denne plante. Den første var læge og slangegift-sælger H.C.F. Meyer som i det 18. århundrede påstod at denne plante kunne kurere alle sygdomme. Meyer kunne dog ikke overbevise datidens læger omkring dens healende virkninger.
Den næste i rækken var tyskeren Gerhard Madaus, der interesserede sig for denne plante og tog den med hjem til tyskland for at studere den[12].
Den mand der tog frø med hjem til Europa og var den ansvarlige for kultiveringen af denne plante i det 20. århundrede, var schweiziske Alfred Vogel.
Vogel lagde mærke til hvordan lokalbefolkningen brugte planten og tog planten med tilbage til Schweiz.
Til den dag i dag bliver der stadig dyrket Echinacea i flere områder i Schweiz, hovedsagligt for firmaet A. Vogel[13].

Echinacea set med videnskabens øjne

 1. Vogel som er stiftet af Alfred Vogel dyrker denne plante for at fremstille lægemidler mod forkølelsessymptomer, i form af produktet Echinaforce og andre lignende produkter. A. Vogel bruger hele planten (både blomsten, bladene, stilken og rødderne) til produktion af disse velkendte produkter.

I de seneste 20 år har der været en række studier for at finde ud af denne plantes egenskaber.
De kliniske studier der er blevet foretaget har vist at Echinacea vil ikke forkorte en sygdomsperiode, hvis forkælelsen allerede har taget fat og man er blevet ramt.
Men indtages Echinacea i opløbet af en forkølelse, så kan det forkorte sygdomsperioden, hæmme symptomer og i bedste tilfælde forhindre sygdommen i at “tage fat”.

De seneste studier

De seneste studier har vist at Echinacea kan forbedre immunforsvaret og derfor giver det god mening, at denne plante, kan hæmme forkølelsessymptomer, hvis det indtages i opløbet af sygdommen[12][14].
Det aktive stof i Echinacea – Echinacin kan binde sig til de cannabinoide receptorer i kroppen, som blandt andet har med regulering af immunforsvaret at gøre[14].
Et double blindet klinisk forsøg blev foretaget med 109 patienter der har haft 3 eller flere forkølelser på et år. Forsøget viste at Echinacea kan forkorte sygdomsforløbet med 1,5 dage, i forhold til placebo-gruppen [15].
En anden meta-analyse som inkluderede 14 patienter, viste at Echinacea kunne formindske risikoen for at udvikle forkølelse med 58% og forkortede sygdomsperioden med 1,4 dage[16].

Et tredje iøjefaldende double blindet klinisk studie, med 80 personer der havde begyndende forkølelsessymptomer.
Studiet viste at gruppen der blev givet Echinacea, var syge i 6 dage, i forhold til placebo-gruppen der var syge i 9 dage. Dvs. dem der modtog Echinacea fik reduceret deres sygdomsperiode med 3 dage, i forhold i placebo-gruppen. Denne undersøgelse har givet anledning til flere og større undersøgelser, omkring Echinacea’s virkning på forkølelsessymptomer[17].

Det mest kendte præparat i europa indeholdende Echinacea er Echinaforce fra A. Vogel. Grunden til at dette produkt har været så effektivt er, at A. Vogel selv dyrker planten på deres marker. Derefter behandles og fremstilles produktet i løbet af 24 timer efter plukningen. Dette gør at planten er så frisk som muligt og dermed også indeholde flest muligt aktive stoffer. Det var et af Alfred Vogel’s væremærker, at fremstille tinkturer af frisk plantemateriale.
Derfor har dette produkt vist den mest effektive virkning.

Sjældne allergiske reaktioner

Der er en meget lille del af mennesker der kan være allergiske overfor Echinacea og visse studier tyder på at Ragweed allergikere kan være en del af denne lille gruppe [14].

Bonus info

Vidste du at Cool&Soothe kølecreme kan bruges til at åbne op for næsen og luftvejene.
Cool&Soothe kølecreme indeholder blandt andet menthol, salvie og lavendelolie. De bidrager alle til at hæmme symptomerne på tilstoppet næse.

Når du har svært ved at trække vejret pga. forstoppet næse eller ondt i halsen skal du bare gøre følgende:

Tag en smule Cool&Soothe kølecreme på fingren

Smør forsigtigt under, omkring og hvis nødvendigt inde i næsen

træk nu vejret gennem næsen og nyd at du kan trække vejret igen

OBS! undgå at kølecremen kommer i kontakt med øjnene.

Kilder

 1. Eccles, R. (2005). Understanding the symptoms of the common cold and influenza Lancet Infectious Diseases, 5, 718e
 2. Heikkinen, T. (2003). The common cold. Lancet, 361, 51e
 3. McChlery, S. et al. (2009). Respiratory tract infections and pneumonia.Periodontology, 2000
 4. A., Simel, D. L., & McKinney,W. P. (2005).Does this patient have influenza? JAMA, 293(8), 987e997.
 5. Mosby’s Dictionary of medicine, Nursing, and health Professions. London.
 6. Tembhurne SV et al. A review on therapeutic potential of Nigella sativa (kalonji) seeds. J Med Plants Res 2014;8:166-167.
 7. Ahmad A, Husain A, Mujeeb M, Khan SA, Najmi AK, Siddique NA, et al. A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. Asian Pac J Trop Biomed 2013; 3:337-352.
 8. Staphylakis PK, Gegiou D. The sterols of Nigella sativa seed oil. Phytochemistry 1986; 25:761-763.
 9. Enomoto S, Asano R, Iwahori Y, Narui T, Okada Y, Singab AN, et al. Hematological studies on black cumin oil from the seeds of Nigella sativa Biol Pharm Bull 2001; 24:307-310.
 10. Lindsay Prior, Meirion R. Evans, et al. (2011). Talking about colds and flu: The lay diagnosis of two common illnesses among older British people – Social Science & Medicine 73 (2011) 922-928
 11. http://www.cdc.gov/flu/about/disease/symptoms.htm
 12. NCCIH
 13. Den lille Doktor af Alfred Vogel

 14. https://examine.com
 15. Grimm W & Muller HH et al. A randomized controlled trial of the effect of fluid extract of Echinacea purpurea on the incidence and severity of colds and respiratory infections. 1999 Feb;106(2):138-43.
 16. Shah SA, Sander S et al. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. 2007 Jul;7(7):473-80.
 17. Schulten B1 et al. Efficacy of Echinacea purpurea in patients with a common cold. A placebo-controlled, randomised, double-blind clinical trial 2001;51(7):563-8.

Din Ris/Ros eller spørgsmål værdsættes.

 

 

 

2018-12-17T21:55:56+00:00