Gurkemeje – Set med videnskabens øjne! – Del 2

Gurkemeje – Set med videnskabens øjne! – Del 2

 

Optimering af gurkemeje i kroppen

Efter at have gennemgået et lille udvalg lidelser, i 1. del, vil denne del handle om, hvordan man bedst opnår optimering af gurkemeje i kroppen, videnskabligt set, så man får den bedste virkning af den gurkemeje der indtages. Til sidst i artiklen er der en opskrift til Elixira’s rensende gurkemeje-te, efter at have gennemgået den videnskablige del. Derudover er der et link, hvor der er 3 forskellige opskrifter på madvarer, hvor gurkemeje, kan indgå som indgrediens.

One turmeric a day keeps the doctor away. Gurkemeje er en af vores favoritter. Læs mere om hvorfor her!

One turmeric a day keeps the doctor away. Gurkemeje er en af vores favoritter. Læs mere om hvorfor her!

Gurkemeje (Curcuma longa) er et flittigt brugt krydderi, konserveringsmiddel og farvende materiale, som har biologiske egentskaber og medicinske effekter [1].Den aktive og vigtigste ingrediens findes i gurkemeje er curcumin, som viste sig at have antioxidante (kilde: 2) og antibakterielle aktiviteter (kilde: 3).
For mere info omkring gurkemeje: se indlægget – Gurkemeje: set med videnskabens øjne, 1. del.

Sort peber og gurkemeje:

Sort peber (Piper nigrum), ekstraheret fra kernen af peber planten og hører under familien, Piperaceae, slægten Piper og arten Piper nigrum. Ved at bruge sort peber med gurkemeje, forhøjes optagelsen af curcumin i blodbanen med op til 2000 %.
Sort peber frø er dokumenteret:

    • At være rig på glutathion peroxidase & glucose-6-phosphat-dehydrogenase (kilde 4). 2 vigtige enzymer for metabolismen.
    • At indeholde Antioxidante stoffer og bekæmpelse af frie radikaler (Kilde 5).
    • Piperin kan øge absorptionen af selen, vitamin B-kompleks, betacaroten og curcumin samt andre næringsstoffer (kilde 6)
    • Desuden er Peperin væsentligt for metabolisme og transport af xenobiotika og metabolitter (kilde 7).
    •  At øge termogenese af lipider (kilde 8), og forhøjelse af fordøjelsesvæske strømmen (kilde 9).
Sort Peber indeholder et protein der forstærker gurkemeje 's effekt med op til 2000%. Læs mere om gurkemeje og sort peber her!

Sort Peber indeholder et protein der forstærker gurkemeje ‘s effekt med op til 2000%. Læs mere om gurkemeje og sort peber her!

Background of dried black peppercorns which are ground and used as a spice, seasoning, and condiment in cookery Billedet viser tørret sort peber, der bruges som krydderi.

Kliniske forsøg

Platel og Srinivasan observerede, at Curcumin og Piperin fremmer Pancreas fordøjelsesenzymer såsom lipase, amylase og proteaser, som spiller en vigtig rolle i fordøjelsesprocessen. Desuden har Platel og Srinivasan, observeret en forbedret fordøjelse og en reduktion i foder passage-tid i fordøjelseskanalen, som følge af Curcumin og Piperin tilskud .

Under betingelserne for denne undersøgelse, kunne det konkluderes, at kosttilskud med sort peber, gurkemeje, eller kombinationer heraf forbedret ydeevne og sundhedstilstand hos slagtekyllinger (kilde 10).

Elixira anbefaler derfor at blande et drys sort peber med gurkemejen, hvad enten det er i madlavning, te, smoothie, boller, eller andet.

Nigella Sativa/ Sort kommen og gurkemeje

I en undersøgelse i Iran, blev der givet 2 g / dag af sort kommen, til patienter med forhøjer kolesterol i blodet (Hyperkolesterolæmi), i 4 uger. Resultatet viste en signifikant reducering af total kolesterol (Chol), lav densitylipoprotein (LDL-kolesterol) og triglycerider (TG), og høj koncentration af lipoprotein (HDL-kolesterol) (kilde 11). Tilsvarende blev der givet 500 mg / dag dosis af pulveriseret sort kommen, administreret med Statin i patienter med  lipidforstyrrelser (dyslipidæmi), hvilket forbedrede lipid profil mere end med Statin alene. Sort kommen er kendt for at reducere appetitten, glukose absorption, nydannelse af glukose fra laktat (lever- glukoneogenese), regulerer blodsukker, lipider og kropsvægt. Derudover er det kendt for at stimulere insulin sekretion fra bugspytkirtlen. Det har også vist at forbedre glukose-tolerancen uden væsentlig negativ effekt (Kilde 12).

Nigella Sativa eller sort kommen er en hellig plante for mange kulturer. Kineserne og araberne tror blandt andet at denne plante er kuren til alt undtagen døden.

Nigella Sativa eller sort kommen er en hellig plante for mange kulturer. Kineserne og araberne tror blandt andet at denne plante er kuren til alt undtagen døden.

Billedet viser sort kommen frø og sort kommen olie

Gennem dette kliniske forsøg blev virkningen af kombinationen mellem Sort kommen og Gurkemeje, bevist blandt en høj risko-population for patienter med metaboliske sygdomme. Resultaterne viste signifikant gavnlig effekt, af intervention mellem alle parametre for metabolske sygdomme, med ubetydelige bivirkninger, når foreskrevne med rådgivning på en bedre livsstil. Kombinationen af sort kommen og gurkemeje kan derfor anbefales til regelmæssig brug, fulgt af rådgivning om eventuelle kosteændringer og fysisk aktivitet, som et udgangspunkt for patienter med risiko for metaboliske sygdomme. Fremtidige undersøgelser for at validere, en på lang sigt, forebyggende rolle af disse lægeurter i metabolisk syndrom, er berettiget (kilde 13).

Kokosolie og gurkemeje:

Kokosolie indeholder medium-kæde fedtsyrer (MCT). De olier der indeholder lange kæder af fedtsyrer, eksempelvis olivenolie, bliver nedbrudt i leveren til mindre fedtsyrer, inden de kan trænge ind i blodbanen, grundet størrelsen på molekylet.

Fordelen ved MCT er, at de ikke behøver at blive nedbrudt i leveren, men kan optages direkte via det lymfatiske system og videre i blodbanen.

Kokosolie indeholder MCT, som hælper gurkemeje igennem kroppen og der hvor det gør gavn, i blodbanen.

Kokosolie indeholder MCT, som hælper gurkemeje igennem kroppen og der hvor det gør gavn, i blodbanen.

Billedet viser en kokosnød, hvorfra kokosolien kommer fra. Kokosnødden og dermed olien, er et af de mest næringsrige madvarer i verden.

Curcumin har en ekstremt lav vandopløselighed (11 ng / ml), hvilket gør det vanskeligt at inkorporere i mange fødevarer (kilde 14). Derudover har Curcumin en lav biotilgængelighed, hvilket betyder, at dens gavnlige egenskaber kan ikke realiseres, selv om det er indtaget (kilde 15). Der er derfor gjort mange forsøg på at forbedre vandopløseligheden og biotilgængeligheden af Curcumin.

Curcumin indkapsles

Undersøgelser har vist Curcumin kan indkapsles i komplekser dannet ved hjælp af enten Polysaccharider (store kulhydrat-molekyler) eller Phospholipider (fedtstoffer, der indgår i cellemembraner) (kilde 16 & 17). Nylige undersøgelser indikerer, at emulsionsbaserede systemer i høj grad kan øge biotilgængeligheden af Curcumin, sammenlignet med krystallinsk Curcumin dispergeret i vand. Samlet tyder resultaterne på, at MCT er den mest effektive lipid fase til forøgelse af biotilgængeligheden af Curcumin (kilde 18).

Efter at have læst artiklerne om hvilke olier der er bedst til at få den bedst mulige effekt af gurkemejen, anbefaler Elixira at bruge kokosolie.

Opvarmning:

Madlavning eller ristning ændrer karakteren af mange fødevarer, såsom stivelse og proteiner, ved at ændre deres fysiske, kemiske og ernæringsmæssige egenskaber (kilde 19). Varmebehandling ændrer også biotilgængeligheden af proteiner, kulhydrater, lipider og vitaminer. Lidt information er tilgængelig på omfanget af ødelæggelse af bioaktive principper i krydderier, under forarbejdning af fødevarer. Da de sunde, gavnlige fysiologiske virkninger af krydderier kan tilskrives deres aktive principper, er der et behov for at evaluere tilgængeligheden af krydderiernes aktive principper, i deres oprindelige form, når krydderier er varmebehandlet som i madlavning. Betydelige tab (hvis nogen) i koncentrationen af aktive principper ville rejse et spørgsmål om, hvorvidt de krydderier ville beholde gavnlige sundhedsmæssige virkninger efter konventionel varmebehandling, som i den indenlandske fødevarer forberedelse (kilde 20).

Resultater

Resultaterne af denne undersøgelse viste formindsket tilgængelighed af krydderiernes aktive komponenter i kogte fødevarer, når de fødevareingredienser har været underkastet enten kogning eller tryk kogning, i nogle minutter. Tre fælles krydreier: gurkemeje, rød peber og sort peber-anses for at være nutraceutika (refererer til studiet af fødevarer, eller dele deraf, der har gavnlige virkninger på sundheden både som forebyggelse og som en behandling af lidelser og sygdomme) grund af den multi-positiv fysiologisk virkninger, de tilbyder, kan henføres til deres aktive komponenter (kilde 20).

Derfor anbefales at opvarme gurkemejen for at udtrække fedtsyrerne og de fedtopløselige stoffer i gurkemejen. Dog anbefales at temperaturen på gurkemejen ikke bør overstige 80oC, så proteinerne ikke denaturerer (ødelægges) og deres tærtiære struktur bibeholdes. På den måde får man bedst muligt ud af gurkemejen.

Konklusion:

Efter 3 års studie af gurkemeje-roden og hvordan man effektiviserer dens effekt på  kroppen, samt fundet af diverse artikler (se referencelisten), har jeg udformet en opskrift på gurkemeje-te, kaldet Elixira’s rensende gurkemeje-te. Opskriften af denne te er konklusionen på hvordan man opnår den bedste effekt af gurkemeje på kroppen.

Nederst i artiklen har jeg vedhæftet madopskrifter, hvori gurkemeje kan indgå, som en ingrediens.

Opskrift på Elixira’s rensende Gurkemeje-te:

Tryk her for opskrifter indholdende gurkemeje

Køb økologisk gurkemeje her!

Artiklen er udarbejdet af Anders Blomsen, bioanalytiker og ejer af Elixira

https://elixira.dk

Referencer

1) Burt, S. 2004. Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods  A review. J. Food Microbiol. 94:223-253.

2) Karami, M., A. R. Alimon, A. Q. Sazili, Y. M. Goh, and M. Ivan. 2011. Effects of dietary antioxidants on the quality, fatty acid profile, and lipid oxidation of longissimus muscle in Kacang goat with aging time. Meat Sci. 88:102-108.

3) Negi, P. S., G. K. Jayaprakasha, L. Jagan Rao Mohan, and K. K. Sakariah. 1999. Antibacterial activity of turmeric oil: a byproduct from curcumin. J. Agric. Food Chem. 47:4297-4300.

4) Karthikeyan, J. and P. Rani. 2003. Enzymatic and non-enzymatic antioxidants in selected Piper species. Indian J. Exp. Biol. 41: 135-140.

5) Gülcin, I. 2005. The antioxidant and radical scavenging activities of black pepper (Piper nigrum) seeds. J. Food Sci. Nutr. 56:491-499.

6) Khalaf, A. N., A. K. Shakya, A. Al-Othman, Z. El-Agbar, and H. Farah. 2008. Antioxidant activity of some common plants. Turkish J. Biol. 32:51-55.

7) Reen, R. K., S. F. Roesch, F. Kiefer, F. J. Wiebel, and J. Singh. 1996. Piperine impairs cytochrome P4501A1 activity by direct interaction with the enzyme and not by down regulation of CYP1A1 gene expression in the rat hepatoma 5L cell line. Biophys. Res. Commun. 218:562-569.

8) Malini, T., J. Arunakaran, M. M. Aruldhas, and P. Govindarajulu. 1999. Effect of piperine on lipid composition and enzyme of pyruvate malate cycle in the testis of the rat in vivo. Mol. Biol. Int. 47:537-545.

9) Moorthy, M., S. Ravikumar, K. Viswanathan, and S. C. Edwin. 2009. Ginger, pepper and curry leaf powder as feed additives in broiler diet. J. Poult. Sci. 8:779-782.

10) Platel, K. and K. Srinivasan. 2004. Digestive stimulant action of spices: a myth or reality?. Indian J. Med. Res. 119:167-179.

Flere referencer

11) Sabzghabaee AM, Dianatkhah M, Sarrafzadegan N, Asgary S,Ghannadi A. Clinical evaluation of Nigella sativa seeds for thetreatment of hyperlipidemia: a randomized, placebo controlledclinical trial. Med Arhiv 2012;66(3):198—200.

12) Tasawar Z, Siraj Z, Ahmad N, Lashari MH. The effects ofNigella sativa (Kalonji) on lipid profile in patients with sta-ble coronary artery disease in Multan, Pakistan. Pak J Nutr2011;10(2):162—7.

13) Mathur ML, Gaur J, Sharma R, Haldiya KR. Antidiabetic prop-erties of a spice plant Nigella sativa. J Endocrinol Metab2011;1(1):1—8.

14) Tonnesen, H. H., Masson, M., & Loftsson, T. (2002). Studies of curcumin and curcuminoids. XXVII. Cyclodextrin complexation: Solubility, chemical and hotochemical stability. International Journal of Pharmaceutics, 244(1–2), 127–135.

15) Maiti, K., Mukherjee, K., Gantait, A., Saha, B. P., & Mukherjee, P. K. (2007). Curcuminphospholipid complex: Preparation, therapeutic evaluation and pharmacokinetic study in rats. International Journal of Pharmaceutics, 330(1–2), 155–163.

16) Liu, A. C., Lou, H. X., Zhao, L. X., & Fan, P. H. (2006). Validated LC/MS/MS assay for curcumin and tetrahydrocurcumin in rat plasma and application to pharmacokinetic study of phospholipid complex of curcumin. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 40(3), 720–727.

17) Bisht, S., Feldmann, G., Soni, S., Ravi, R., Karikar, C., & Maitra, A. (2007). Polymeric nanoparticle-encapsulated curcumin (‘‘nanocurcumin’’): A novel strategy for human cancer therapy. Journal of Nanobiotechnology, 5, 3.

18) Wang, X. Y., Jiang, Y., Wang, Y. W., Huang, M. T., Ho, C. T., & Huang, Q. R. (2008).Enhancing anti-inflammation activity of curcumin through O/W nanoemulsions. Food Chemistry, 108(2), 419–424.

19) Belitz, H.D., Grosch, W., 1987. Food Chemistry. Springer, Berlin.

20) Srinivasan, K., 2005a. Role of spices beyond food flavouring: Nutraceuticals with multiple health effects. Food Reviews International 21, 167–188.

2017-11-23T22:45:02+00:00