Gurkemeje – Set med videnskabens øjne! – 1. Del. 14 videnskabelige artikler kogt ned til én!

Gurkemeje – Set med videnskabens øjne! – 1. Del. 14 videnskabelige artikler kogt ned til én!

 

Der har været mange henvendelser, omkring økologisk gurkemeje og dens medicinske egenskaber. Samtidig føler jeg at der mangler en samlende videnskabelig forklaring på, hvorfor gurkemeje er vigtigt, for opretholdelsen af en sund krop, og som behandling for mange sygdomme.

Derfor har jeg udarbejdet dette indlæg.
Jeg vil bl.a komme ind på gurkemejens virkning på nogle udvalgte lidelser, som leversvigt, gigt og på visse kropsinfektioner. Jeg kunne sagtens have valgt mange flere ting, som gurkemeje gør godt for, men, af hensyn til længden af indlægget, har jeg været nødsaget til, at begrænse emneudvalget.

Billedet viser gurkemeje i sin friske form. Gurkemeje bliver blandt andet brugt på hospitalerne i operationsstuerne.

Billedet viser gurkemeje i sin friske form. Gurkemeje bliver blandt andet brugt på hospitalerne i operationsstuerne.

Denne artikel er skrevet, udelukkende som information. Udmeldelser som er gjort i denne artikel er ikke blevet evalueret af fødevarestyrelsen. Denne artikel har ikke til formål at diagnosticere eller kurere sygdomme. Kontakt egen læge før du tilfører kosttilskud til din diet, hvis du lider af en bestemt sygdom eller hvis du er gravid.

Indledning:

  • Gurkemeje kommer fra planten Curcuma longa L. Denne tropiske urt af Zingiberaceae familien, hører til i det sydlige Asien. Den bruges primært i form af pulver for farvestoffer, smagsstoffer, fødevarer eller som frisk rod til madlavning (1).
    Efter egen erfaring har gurkemeje -roden, i modsætning til pulveret, bibeholdt dets proteiner (især Curcumin). Dette skyldes, at gurkemeje-pulver ofte varmebehandles ved frysetørringen. Gurkemeje har været anvendt i traditionel indisk mad og medicin i århundreder.
    Gurkemeje indeholder en polyphenol med navnet Curcumin, som besidder forskellige biologiske og medicinske egenskaber, der har anvendelsesmuligheder ved flere sygdomme.

Rajeswara’s rapport viser at Curcumin beskytter mod (2):

⦁    Peroxynitrit (PN) -medieret protein nitrering (blandt andet Parkinson’s sygdom)
⦁    Mitokondriel dysfunktion (muskel sygdomme)
⦁    Gutathion udtømning (blandt andet Chron’s sygdom)
⦁    Medieret oxidativ beskadigelse (autoimmune sygdomme, cancer, diabetes, hjertesygdomme, Alzheimers sygdom og andre sygdomme, hvor frie radikaler i kroppen overgår antallet af antioxidanter) (2).

Derudover beskytter Curcumin i forskellige modeller neuro-degeneration. Dette understreger dets terapeutiske potentiale (3). Curcumin anses for at være mere af et diætetisk middel, end et lægemiddel. Ydermere har den kliniske anvendelse af Curcumin ved højere doser, haft dens begrænsninger. Disse begrænsninger indbefatter ringe biotilgængelighed og toksicitet (3).

Medicinske egenskaber

Et klinisk forsøg offentliggjort i tidsskriftet BMC Complementary and Alternative Medicine, viser gurkemejes bemærkelsesværdige leverbeskyttende og regenererende (genopbyggende) medicinske egenskaber. (4).
Sydkoreanske forskere på Clinical Trial Center for funktionelle fødevarer, Chonbuk hospitalet testede deres hypotese, om at gurkemeje kan forbedre leverfunktionen.

Denne undersøgelse tilføjer ekstra evidens til et temmelig stort antal af prækliniske forskningsresultater, der har akkumuleret over de seneste to årtier og som bekræfter gurkemejes leverbeskyttende egenskaber. GreenMedInfo.com database indeholder nu 86 undersøgelser, der påviser gurkemejes evne (og Curcumin) til at beskytte leveren, mod en lang række kemiske og narkotiske engagementer. (5)

Der henvises til en undersøgelse offentliggjort i Journal of Medical Association of Thailand, som afslørede gurkemejes potentiale til at beskytte og regenerere leveren (6).

billedet ses 3 forskellige curcuminer: 1) Curcumin 2) Demethylated Curcumin 3) Bisdimethyl Curcumin (3)

billedet ses 3 forskellige curcuminer: 1) Curcumin 2) Demethylated Curcumin 3) Bisdimethyl Curcumin (3)

Helbredsmæssige funktioner for gurkemeje:

Blodrenser, Anti-inflammatorisk, sår-healing, Styrker huden, Smertestillende, Anti-viral, Anti-bakteriel, Anti- svampe, Anti-septisk, Anti-carciogenisk, øger fedt metabolismen, kolesterol reduktion, gas formindsker, Slimløsende, m.m.

Hvad der kan være endnu mere bemærkelsesværdigt er, den akkumulerende forskning i gurkemejes anti-cancer egenskaber (og Curcumin). GreenMedInfo.com har 26 prækliniske undersøgelser der viser gurkemejens dræbende effekt på lever kræftceller og tumorer. Herunder kan nævnes en undersøgelse, hvor en 6-måneder gammelt spædbarn med en livstruende lever-tumor (hemangioendothelioma), blev behandlet med succes, ved tilførsel af Curcumin i kosten, med 6-års opfølgning (7).

Alternativ til kemoterapi?

En af de mest bemærkelsesværdige fakta om gurkemeje er at det er et potentielt lægemiddel og et alternativ for kemoterapi. En undersøgelse foretaget i 2001 i kræftpatienter rapporterede, at mængden af Curcumin op til 8 g, administreret dagligt i tre måneder, ikke var giftigt og resulterede i væsentlige anti-cancer egenskaber i en række af de behandlede (8).

I betragtning af at curcumin kun er 3 -4% af gurkemejes samlede vægt, betyder det at en større mængde af gurkemeje kan indtages sikkert.
Mens disse resultater virker lovende, er den virkelige løsning på forhøjede leverenzymer, at identificere de underliggende årsager, f.eks infektion, kemiske eksponeringer, kost-intolerans, osv. og fjerne dem.

I så fald dem, der i det integrerende medicinske område, der er på udkig efter evidens-baserede måder at løse, de til tider uundgåelige leverskader, grundet standard narkotika-baserede behandlinger. Disse personer kan finde en rolle for gurkemeje (curcumin) i deres praksis. Andre der kan få gavn af gurkemeje er dem der er på udkig efter måder, at forbedre deres helbred og for at forebygge problemer med leveren (7) (8).

Curcumin og dens mange funktioner. Billedet er taget fra: http://www.realfarmacy.com/kitchen-table-strategies-effectively-optimize-turmeric-maximum-bioavailability-therapeutic-potency/

Curcumin og dens mange funktioner. Billedet er taget fra: http://www.realfarmacy.com/kitchen-table-strategies-effectively-optimize-turmeric-maximum-bioavailability-therapeutic-potency/

Gurkemejes effekt:

Der er lavet få videnskabelige undersøgelser omkring gurkemejes effekt på inflammation og inflammatoriske faktorer (9).
Her er et lille udpluk over videnskabelige undersøgelser foretaget:
⦁    Ledgigt: En lille undersøgelse (18 test personer) viste en statistisk væsentlig forbedring i morgenstivhed, gå tid og led-bevægelse i rematoid arthiritis (RA) i patienter der indtager curcumin (10).

⦁    Irritabel tyktarm: 2 undersøgelser har vist at curcumin har en positiv effekt på patienter med irritabel tyktarm. Et lille studie (10 patienter) af patienterne med colitis ulcerosa eller Crohns sygdom viste symptomatisk forbedring (mere formede afføring, mindre hyppig afføring og mindre mavesmerter og kramper) efter indtagelse curcumin til 2 og 3 måneder (10).
Ulcerøs Colitis: En anden videnskabelig undersøgelse (89 personer) viste, at 6 måneders daglig curcumin indtag, forbedrede den kliniske aktivitet indeks og vedligeholdte remissionen (gradvis aftagelse af sygdom) hos patienter med ulcerøs colitis (11).

⦁    Inflammatoriske øjensygdomme: Et studie af 32 patienter fandt, at curcumin var lige så effektivt som kortikosteroider for kronisk anterior uveitis (akut inflammation i øjet) (12).
⦁    Colorektale polypper: Et lille studie (N = 5) har vist et fald i størrelsen og antallet af adenomer hos patienter med Colorektale polypper efter gennemsnitligt 6 måneders behandling med curcumin, skønt patienter fik quercetin samtidigt under behandlingen (13).
⦁    Nyretransplantation: En kohorte undersøgelse fulgte 43 dialyse afhængige nyre modtagere, der havde taget curcumin i 1 måned. Efterforskere observeret reduceret akut afstødning og neurotoksicitet i løbet af 6 måneder (14).

Konklusion:

Shoskes D og hans kollegaers undersøgelse indikerer, at kronisk eksponering for gurkemeje gennem kosten kunne øge hjernens antioxidante belastning og beskytte mod oxidativ og nitrosativ stress og i sidste ende forhindre neuro-degeneration (ødelæggelse af neuroner i hjernen).

Men artiklens data understreger også revurdering af gurkemeje. Derudover yderligere at karakterisere dets komponenter, der kunne modulere neuron levedygtighed og beskytter mod neuro-toksicitet. Dette kunne anvendes til udvikling af forbedrede kostvaner og terapier med færre bivirkninger hos mennesker (13).

Rajeswara og hans kollegaers data indikerer, at kronisk eksponering for gurkemeje gennem kosten kunne øge hjernens antioxidante belastning og beskytte mod oxidativ og nitrosative stress og i sidste ende forhindre neuro-degeneration. Men Rajeswara’s data understreger også revurdering af gurkemeje og yderligere, at karakterisere dens komponenter, der kunne modulere neuronernes levedygtighed og beskytte mod neuro-toksicitet.

Dette kunne anvendes i udviklingen af bedre kostvaner og terapier med færre bivirkninger in vivo (14).

Artiklen er udarbejdet af Det bare Sundhed

For opskrifter indeholdende gurkemeje, både te, juice og madopskrifter – TRYK HER

 
Referencer (videnskablige artikler)

1. Dhanalakshmi 2011, Journal of Food Science Vol., Turmeric Powder and Starch: Selected Physical, Physicochemical, and Microstructural Properties, 76, Nr. 9, 2011
2. Rajeswara et. Al., British Journal of Nutrition, Chronic dietary supplementation with turmeric protects against 1-methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine-mediated neurotoxicity in vivo: implications for Parkinson’s disease, (2011), 106, 63–72.
3. Shoskes D, Lapierre C, Cruz-Correa M, et al. Beneficial effects of the bioflavonoids curcumin and quercetin on early function in cadaveric renal transplantation: a randomized placebo con-trolled trial. Transplantation. 2005;80:1556-1559.
4. Sang-Wook Kim, Ki-Chan Ha, Eun-Kyung Choi, Su-Young Jung, Min-Gul Kim, Dae-Young Kwon, Hye-Jung Yang, Min-Jung Kim, Hee-Joo Kang, Hyang-Im Back, Sun-Young Kim, Soo-Hyun Park, Hum-Young Baek, Yong-Jae Kim, Joon-Yeol Lee, Soo-Wan Chae. The effectiveness of fermented turmeric powder in subjects with elevated alanine transaminase levels: a randomised controlled study. BMC Complement Altern Med. 2013 ;13:58. Epub 2013 Mar 8. PMID: 23497020 – See more at: http://healthimpactnews.com/2013/why-turmeric-may-be-the-diseased-livers-best-friend/#sthash.77yp5x28.dpuf

 5. GreenMedInfo.com, Professional Feature: Focus Turmeric’s Hepatoprotective Properties Articles (86 abstracts)
6. Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, et al. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phytother Res. 1999;13:318-322.
7. C ruz-Correa M, Shoskes DA, Sanchez P, et al. Combination treatment with curcumin and quercetin of adenomas in famil-ial adenomatous polyposis. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006;4: 1035-1038.
8. D eodhar SD, Sethi R, Srimal RC. Preliminary studies on antirheu-matic activity of curcumin (diferuloyl methane). Indian J Med Res. 1980;71:632-634.
 9. Chainani-Wu N. Safety and anti-infl ammatory activity of cur-cumin: a component of turmeric (Curcuma longa). J Altern Com-plement Med. 2003;9:161-168.

10. Holt PR, Katz S, Kirshoff R. Curcumin therapy in infl ammatory bowel disease: a pilot study. Dig Dis Sci. 2005;50:2191-2193.

11. . Hanai H, Iida T, Takeuchi K, et al. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, place-bo-controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006;4:1502-1506.
12. GreenMedInfo.com, Turmeric May Repair and Regenerative the Diabetic Liver
13. http://healthimpactnews.com/2013/why-turmeric-may-be-the-diseased-livers-best-friend/#sthash.77yp5x28.dpuf
  14 A L Cheng, C H Hsu, J K Lin, M M Hsu, Y F Ho, T S Shen, J Y Ko, J T Lin, B R Lin, W Ming-Shiang, H S Yu, S H Jee, G S Chen, T M Chen, C A Chen, M K Lai, Y S Pu, M H Pan, Y J Wang, C C Tsai, C Y Hsieh. Phase I clinical trial of curcumin, a chemopreventive agent, in patients with high-risk or pre-malignant lesions. Anticancer Res. 2001 Jul-Aug;21(4B):2895-900. PMID: 11712783

2018-12-17T21:03:21+00:00