Sund og lækker æblegrød
Efteråret er på vej, og det betyder, at de danske æbler er ved at være modne. Hvis du er så heldig at have et bugnende æbletræ, betyder det også, det er tid til at plukke og klargøre din høst. Jeg foreslår, at du skærer de modne æbler i tern, og fryser dem ned. På den måde har du let adgang til lækker frugt i vinterhalvåret. Det vil også gøre det nemmere for dig, hurtigt at lave nogle lækre retter med æbler, da du ikke skal til at skære kernehusene fra osv. Den her æblegrød med frisk vanilje er et hit både sommer og vinter, og er perfekt til den, der har en sød tand, men vil minimere sukkerindtaget. Æblegrøden er naturligt sødet, og fungerer perfekt som grød i en gammeldags æblekage, som morgenmad til yoghurt, i en vegansk tærte, eller som tilbehør til en isdessert. Når først æblerne er klargjorte kræver grøden minimalt arbejde, hvilket gør den super for den travle, der gerne vil spise sundt.
Ingredienser
- 1 kg æbler
- 1 stang vanilje
- Saften fra 0,5 citron
- 2 dl vand
Redskaber
- Et skærebræt
- En urtekniv
- En gryde
- En grydeske
- En kogeplade
Fremgangsmåde
- Skyl æblerne
- Fjern kernehusene og skær æblerne i små stykker
- Kom æblerne i en gryde på kogepladen med 1 dl vand
- Tænd kogepladen på middelvarme
- Skær vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ned i gryden med æblerne
- Kom derefter også vaniljestangen ned i gryden
- Bland æbler, vand og vanilje med en grydeske
- Lad æblerne simre tildækket og på lav varme i 20 minutter. Rør i den med jævne mellemrum og tilføj 1 dl vand.
- Hvis du synes æblestykkerne er lidt store, kan de mases med grydeskeen.
- Tilføj citron og lad det simre videre på lav varme i 10 minutter.
- Lad grøden køle ned og stil den på køl, til den skal bruges, eller server den lun/varm med f.eks. nicecream
Så nemt er det – velbekomme!
Udarbejdet af Naja Forchhammer, ergoterapeut.