Amning og Varme

Amning og Varme

Ergoterapeut Naja Forchhammer er mor og behandler. Hn beskriver hvad der skal til for at både moren og barnet er hydreret nok i varmen. Læs med i blogindlægget Amning & varme

Kender du det, at det er som om din baby hænger ved brystet ca. 20 ud af døgnets 24 timer?

De sidste par uger, har jeg med jævne mellemrum følt, jeg har tømmermænd. Og selvom det af nogle mødre bliver betragtet som helt okay at drikke alkohol mens man ammer, har jeg ikke drukket. Mine “tømmermænd” er et tegn på dehydrering, som i stedet for alkohol hænger sammen med amning og varme. Jeg har generelt som ammende oplevet et større væskebehov end normalt. Jeg hører også tit veninder tale om, at de føler et øget behov for væske, efter de er begyndt at amme. Det generelt større behov, samt et rigtigt varmt sommerhalvår her i 2018 [1], har gjort, at jeg har ammet og svedt i et væk.

Generelt varierer væskeindtagelse og væskeafgivelse betydeligt ift. aktivitetsniveau og ydre omstændigheder som luftfugtighed og temperatur [2].

Det kommer nok ikke som en overraskelse, men varmen gør ikke kun dig, men også din baby tørstig. Udover at din baby måske kun sover meget kortvarigt og er ekstra pylret i varmen, har babyer, som andre mennesker, behov for ekstra væske til at slukke tørsten [3].

Sved er en kropslig funktion, som, når sveden fordamper, skal hjælpe med at nedkøle kroppen [4]. Man bliver ved med at svede, selvom man ikke drikker vand, og en krop, som ikke er akklimatiseret til varme, sveder ekstra meget [4]. Med en kombination af ydre forhold, som gør at jeg sveder mere end normalt, og dermed mister større mængder væske. Samt føler mig ekstra tørstig pga. markant hyppigere amning, kan jeg forestille mig, at der er en større risiko for at dehydrere.

Moderens hydrering

Selvfølgelig drikker jeg mere væske, end jeg plejer. Dog er jeg også begyndt at følge et råd, jeg fik, da jeg arbejdede som volontør i ørkenstaten Rajasthan i Indien, og for nyligt har fået genopfrisket hos Elixira.dk.

I Rajasthan var det den varmeste sommer i 100 år (over 50 grader – I kid you not), så vi svedte selvsagt rigtigt meget. Som den blåøjede, hvide Viking, jeg nu engang er, troede jeg fejlagtigt, at jeg bare skulle drikke mega meget vand… Men nej, de sagde i stedet: drik vand, ja, men spis også lidt ekstra salt.

Sved indeholder vand og salt/mineraler (såsom natrium, klorid, jern, calcium og magnesium) [5]. Og jeg kan da også tydeligt huske, hvordan jeg altid havde hvide striber på min salwar kameez pga. mineraler, som jeg svedte ud i løbet af dagen. Eftersom det danske klima normalt er forholdsvist køligt, kan man forestille sig, at vores kroppe ikke er vant til de temperaturer, som vi har nået i de sidste ugers hedebølge. En krop, der ikke er akklimatiseret til høje temperaturer, producerer mere sved, som ligeledes indeholder større mængder salte [4;5]. Faktisk kan en person, der ikke er akklimatiseret til høje temperature, tabe op til 15-30 g salt per dag [4]. Der kan altså komme en ubalance i kroppens vand- og saltindhold, hvorfor det kan være nødvendigt at regulere denne.

Eftersom mængden af salt i den Vestlige kost er ret stort (f.eks. i forarbejdede fødevarer mm), skal man generelt ikke indtage yderligere salt ved siden af, men når kroppen udsættes for høje temperaturer og man virkeligt føler sig dehydreret, kan en smule ekstra salt hjælpe. I stedet for almindeligt bordsalt, lader jeg i løbet af dagen en lille smule Himalayasalt opløse i min mund. Dette har haft super god effekt og er bestemt et råd, jeg vil give videre til andre Supermoms, der ammer her i varmen.

Skal der ekstra vand til i varmen udover amning?

Eftersom babyer tit dier oftere i varme, kan man nemt blive i tvivl om, om amning er nok til at opretholde babys behov. Eller om man skal supplere med vand. Modermælk indeholder al essentiel næring for en velfungerende baby. Og er som udgangspunkt alt det har behov for indtil ca. midten af første leveår [6;7]. Når det opleves at babyen vil die oftere kan det hænge sammen med at det som hos større børn og voksne, bliver tørstigt. Når baby har behov for at slukke tørsten, sker det ofte ved korte og hyppige amninger pga. den tynde modermælk, som er det første, der løber ud af brystet ved en amning [3].

Hvis du ikke ammer fuldt, men i stedet giver modermælkserstatning, kan det muligvis være nødvendigt at supplere med lidt vand. Spørg dog din sundhedsplejerske til råds angående dette. Husk at benytte helt rent vand (ikke det, der kommer ud af hanen). Hvis man giver vand eller sukkervand (specielt til babyer under 2 mdr), er der en øget risiko for forhøjet bilirubin i blodet (gulsot), vægttab , diarré, samt at forstyrre den ammendes mælkeproduktion grundet en mindsket efterspørgsel efter modermælk fra babyen [8;9].

Så det korte af det lange. Ammer du fuldt ud, så husk at drikke ekstra, ekstra meget vand i varmen og suppler med lidt ekstra salt og mineraler. Derudover skal du huske at give dig selv et klap på skulderen. For fuld amning er saft-suseme hårdt arbejde og den bedste kærlighedsgave, du kan give dit nye lille væsen.

Kilder:

[1] Prakash,T. (30. maj, 2018): Nu er det officielt: Maj 2018 er den mest solrige måned nogensinde. dr.dk (sidst besøgt 11.06.18):

[2] Schibye, B. & Klausen, K. (2011) Menneskets fysiologi – hvile og arbejde. 3. udgave FADL’s Forlag, København

[3] Australian Breastfeeding Association (Maj, 2017): Keeping baby cool in the heat.  sidst besøgt: 10.06.18

[4] Sand, O.; Sjaastad, Ø. V.; Haug, E. (2004) Fysiologi – en grundbog. Munksgaard Danmark, København

[5] Chinevere TD1, Kenefick RWCheuvront SNLukaski HCSawka MN (2008) Effect of heat acclimation on sweat minerals. Med Sci Sports Exerc. 2008 May;40(5):886-91. Doi: 10.1249/MSS.0b013e3181641c04.

[6] Sundhedsstyrelsen (januar, 2018): Amning.www.sst.dk (sidst besøgt d. 11.06.18) /spaedboern/amning

[7] Infant Nutrition Council – Industry supporting both Breastfeeding & Infant Formula (ukendt): Breastmilk Information.  (sidst besøgt: 10.06.18)

[8] Kellams, A.; Harrel, C.; Omage, S., Gregry, C. Rosen-Carole C. and the Academy of Breastfeeding Medicine (2017): Supplementary Feedings in the Healthy Term Breastfed Neonate. Breastfeeding Medicine, vol: 12, nr.: 3. ABM Clinical Protocol. DOI: 10.1089/bfm.2017.29038.ajk

[9] World Health Organization (juli, 2014): Why can’t we give water to a breastfeeding baby before the 6 months, even when it is hot?. Online Q&A. Who.int (sidst besøgt 10.06.18)

2018-08-05T09:17:15+00:00